Eero Kilpinen Fiat iustitia, pereat mundus.

Nettiajan poliittisen skandaalin anatomia – Hacktivismi uhkaa?

  • Twitter-kuvakaappaus /pol/ kanavan käsimerkkihuijauksesta
    Twitter-kuvakaappaus /pol/ kanavan käsimerkkihuijauksesta
  • #Macrongate ei saanut tuulta alleen twitterissä, mutta #Macronleaks nousi otsikoihin seuraavana päivänä
    #Macrongate ei saanut tuulta alleen twitterissä, mutta #Macronleaks nousi otsikoihin seuraavana päivänä

Emmanuel Macron on parhaillaan valtaisan huhumyräkän keskellä, kun poliittisesti epäkorrektin keskustelusivusto 4Chanin /pol/ kanavalla julkaistiin väitettyjä dokumentteja itsenäisen kansanliikkeen kärkihahmon veronkierrosta Karibialla. Kohun voidaan nähdä ottaneen tuulta alleen keskiviikon tv-väittelyssä, jossa vastaehdokas Front Nationalen Marine Le Pen vihjasi, kuinka harmillista olisi, jos talousepäselvyyksiä paljastuisi ehdokas Macronista. Toistaiseksi Macron kiistänyt syytökset ja välikäsien kautta on uhannut haastaa oikeuteen perättömien väitteiden levittäjät. Maan viranomaiset ovat tietojen mukaan aloittaneen tutkinnan epäillystä vuodosta. Valtaosa mediasta on vankasti asettunut Macronin taakse suojaamaan ehdokasta “valeuutisilta”. 

 

Toisaalta voidaan hyvällä syyllä epäillä anonyymisti toimivien 4Chan aktiivien tietojen luotettavuutta, etenkin kun epäselvien ja luottamusta horjuttavien väitteiden esittäminen voidaan katsoa epäsuorasti vallitsevassa group-think mielenlaadussa hybridivaikuttamiseksi – mutta ainoastaan tapauksissa joissa kohdennettu isku tapahtuu järjestelmän suosikkeja vastaan. Mielipidevaikuttamista yhtä kaikki – kuten Obaman viime hetken tuenosoitus liberaalille aateveljelleen. 

 

Viimeisen kuluvan vuoden aikana alt-rightia ja Trumpia tukeva 4chan /pol/ on tullut tunnetuksi ennen kaikkea onnistuneena trollialustana. Tunnetuimmat tapaukset viime kuukausilta ovat näyttelijä-taiteilija Shia Labeoufin Trumpin vastaisten #hewillnotdivideus –livestreamtapahtumien sabotointi oman sanomansa levittämiseksi ja kansainvälisesti hyväksytyn OK-käsimerkin leimaaminen valkoisen ylivallan symboliksi. Jälkimmäisessä tapauksessa /pol/ kanavan #NOTok juksaus-kampanja onnistui huijaamaan journalisteja ja medioita, jotka siis kaikkien nähden hylkäsivät journalistiset periaatteet kuten lähdekritiikin oikeistolaisia haamuja jahdatessa. Sinänsä instituutioiden saattaminen naurunalaiseksi ei sinänsä ole harmillista, mutta kaksoisstandardien paljastuminen meemien lanseeraajien käsissä on varmasti kova paikka uskottavuudelle. 

 

On ilman muuta toinen kysymys, mitä mahdollinen ehdokkaan veronkierto äänestäjille merkitsee. Itsessään taloudelliset epäselvyydet eivät ole vuoden 2017 Ranskan presidentinvaaleille uusi ilmiö kuten François Fillonin vaimon työllistämiskohu ja Marine Le Penin EU-varojen epäilty väärinkäyttö osoittaa. HS myös kirjoitti torstain 4. toukokuuta lehdessä Espanjaa ravisuttavasta poliittisesta korruptiosta ja vasemmiston hajaannuksesta. Korruptio vaikuttaa luultavasti maan tavalta, eikä siis tunnu äänestäjää oikein koskettavan. Eittämättä Macronin tapauksesta tulee mieleen vuoden 2012 Jérôme Cahuzacin tapaus, jossa ministeriltä paljastui pimeitä tilejä Sveitsissä ja Singaporessa. Niinpä näin tässä poliittisessa ilmastossa ja näin lähellä sunnuntain toisen kierroksen äänestystä on Macronia ja EU:ta liputtavan median intressinä tuomita kaikki syytökset demokratiaa uhkaavina valeuutisina. Vapaan tiedonvälityksen kannalta tilanne on huolestuttava. Etenkin kun otetaan huomioon, että sosiaalinen media on alkanut ennakoivasti peukaloimaan valeuutisten verukkeella ihmisille näytettävää sisältöä. Erikoista on, että esim. Mikroblogipalvelu Twitterissä hakutermi #macrongate kolkuttelee kovasti trendissä olevien hakutermien listaa, mutta loistaa poissaolollaan, kun taas vaaleja mainostava #JeVotePour on näkyvissä. Näin ollen skandaalien näkyvyyttä voidaan rajoittaa sosiaalisessa mediassa, sitä vastoin haluttuja hakutermejä voidaan asetella esiin, milloin se on poliittisesti miellyttävää.  

 

Nämä ovat todellakin vain muutamia seikkoja, jotka tulisi ottaa suuremmassa keskustelussa. Toki on päivänselvää, että bottiarmeijat ja aktiivit voivat näillä tietotekniikan työkaluilla ohjata uutisvirtaa, mutta sama pätee itse alustoiden ja foorumeiden omistajiin – he voivat manipuloida kansalaisille ja käyttäjille suotua näkymää. Tämänkaltainen tilanne näkyi mm. Googlen hauissa Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan, jolloin hakukone havaittavasti muokkasi negatiiviset mielleyhtymät pois ehdokas Hillary Clintonin yhteydestä. Tästä huolimatta lukuisat hyvän ja huonon maun rajoilla olevat viraalit nettimeemit valloittivat keskusteluareenat ja sosiaalisen median. 

 

Voi olla, että Macron ja hänen kannattajansa eurokabineteissä ja urbaanissa keskuksissa saavat huokaista helpotuksesta sunnuntaina, jos veronkiertoepäily ei taita hänen Ikaroksen lentoaan. 

 

PS. Näyttää siltä, että Macronin kampanjan sisäiset sähköpostit on vuodettu. Liian myöhään. 

 

 

Lähteet: 

 

Tual, Morgane; Untersinger, Martin | Le Monde (4.5.2017): Macron et l’évasion fiscale : itinéraire d’une rumeur, de 4chan aux plateaux télé

http://www.lemonde.fr/pixels/article/2017/05/04/macron-et-l-evasion-fiscale-itineraire-d-une-rumeur-de-4chan-aux-plateaux-tele_5122473_4408996.html

 

 

Hicks, William | Heatstreet (10.3.2017): ‘He Will Not Divide Us’ Livestream Placed in Middle of Nowhere, but 4chan Still Found Way to Troll It

https://heatst.com/tech/he-will-not-divide-us-livestream-placed-in-middle-of-nowhere-but-4chan-still-found-way-to-troll-it/

 

Shugerman, Emily | The Independent (30.4.2017): Two members of alt-right accused of making white supremacist hand signs in White House after receiving press passes

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/white-power-hand-symbol-cassandra-fairbanks-mike-cernovich-alt-right-white-house-a7709446.html

 

Simon, Jacques | The Jacobin (21.6.2016): Hollande’s Party 

https://www.jacobinmag.com/2016/06/francois-hollande-labor-law-socialist-party-el-khomri-macron/

 

Payton, Bre | The Federalist (10.6.2016): Is Google Manipulating Search Results To Help Hillary Clinton? http://thefederalist.com/2016/06/10/is-google-manipulating-search-results-to-help-hillary-clinton/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Hacktivismi" näyttää organisoidulta toiminnalta ihan tähän blogiin asti. Tätä lanseerausta on selvästi valmisteltu ajan kanssa.

Mitään väitettä, jonka voisi edes yrittää tarkistaa, ei esitetä, ainoastaan linkkien savuverho. Avainsanat ovat "veronkierto Karibialla."

Ranskan ja muidenkin ja maidenkin poliisilla on varmasti kädet täynnä tämän touhun kanssa. Jokin linkki tällä on Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, se osoittaa linkkilista. Se puoltaisi johtopäätöstä, että asialla ovat tälläkin kertaa venäläiset.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Vitali Kremez, director of research with New York-based cyber intelligence firm Flashpoint, told Reuters his review indicates that APT 28, a group tied to the GRU, the Russian military intelligence directorate, was behind the leak. He cited similarities with US election hacks that have been previously attributed to that group."

http://www.jpost.com/International/Macron-campaign...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Venäläiset, todella taitavia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Clintonin vuodetut sähköpostit, ja niistä viime hetkellä aloitettu toinen tutkinta, tod.näk. kääntyi Trumpin hyväksi.
Saapi nähä kuis käy Ranskanmaalla?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämän hieman kyseenalaiselta vaikuttavan saitin nimettömät lähteet kertovat, että Macron on piilottanut varoja Cayman-saarille. Tästäkin näkee, että tähän projektiin on käytetty aikaa ja rahaa. Koska Ranskassa kampanjointi on päättynyt, viranomaiset ovat kehottaneet medioita olemaan kommentoimatta loanheittoa.

http://freewestmedia.com/2017/05/06/more-documents...

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Vaikuttaa ihan perusbluffilta, mikä ei ole vierasta poliittisille peleille. Internet-liikenne, aktiviisuus, hype ja klikkaukset motivoivat. Troilleille myös tuttua huomionhakuisuus. Manner-Ranskassa vaikutus jää melkoisen pieneksi, koska asia nousi julkisuuteen vasta näin vaalipäivän viime hetkillä.

Toimituksen poiminnat