Eero Kilpinen Fiat iustitia, pereat mundus.

Älykäs 5G tai jopa älykkäämpi 6G

  • Huawei hiertää, mutta 5G pakolla saatava
    Huawei hiertää, mutta 5G pakolla saatava

Yhdysvaltain presidentti Trump herätti mobiiliverkkotwiitillään joukon tunteita. Kenties pintaa syvemmältä paistaa esiin tarve tunnustaa kansainvälisen teknologiateollisuuden tämänhetkinen kilpatilanne, jossa kaikesta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta kiinalainen Huawei edustaa 5G-yhteyksien aatelia monen länsimaisen yrityksen kustannuksella. Ehkä kyse laajemmasta ilmiöstä, jossa ei-länsimaiset yritykset ottavat kehityskulun viestinviejän soihdun kolmen suurimman teknologiayhtiön Applen, Googlen ja Amazonin nenän edestä. Trump on vahvisti ilmaissut tukensa protektionismille aiemmin jo määrätessään terästulleja. Vaikka vielä suurimpien valtaa eivät itämaiset yhtiöt uhkaa, tämä siirtymä on väistämätön ja herättää suurta harmistusta toisella puolella yhtälöä: valta lipuu vähitellen pois heiltä.

Pitää muistaa, että teknologiajätti Google on etenkin valtioiden hampaissa verosuunnittelun ja alati laajenevan ja demokratiaa uhkaavan markkina-asemansa takia. Voi olla, että tulevaisuudessa too big to fail -yritykset täytyy pilkkoa hallittavimpiin palasiin. Pankkien suhteen samansuuntainen malli voi tulla tarpeeseen, sillä mikään keskuspankkien velkaelvytys ei tule markkinoita palauttamaan finanssikriisiä edeltävään nousukausi-laskukausi sykliin.

Geopoliittinen painopiste hivuttautuu kohti itää. Vastareaktio kuitenkin tarjoaa entiselle kotoisalle Nokialla mahdollisuuden markkinaosuuteen, mikäli suuri joukko 5G-palveluita kaipaavia maita päättää poliittisista syistä torjua Huawein, koska yritys on liian lähellä Kiinan totalitaristista valtionjohtoa.

Joka tapauksessa 5G toppuuttelu voisi olla ihan paikallaan, vaikka markkinavoimat jo lipovat kieliään IoT-sovelluksilla ja uusilla verkostopalveluilla. Samaan aikaan nimittäin lisääntyvät laitteiden tietoturvahaavoittuvuudet ja pahimmissa kuvitelmissa älyjääkaappi alistetaan spam-viestejä levittäväksi botiksi, joiden verkolla voidaan suorittaa sivustoille palvelunestohyökkäyksiä. Ilman muuta 5G rahahuuma on kannustanut monia poliitikkoja ja valvontavirastoja katsomaan toiseen suuntaan ja esittämään tietämätöntä, kun huolestuneet kansalaiset ovat tiedustelleet mikroaaltoteknologian mahdollisia haittavaikutuksia ihmisiin. Näin on ainakin käynyt helmikuun alussa pidetyssä Yhdysvaltain senaatin julkisissa 5G-teollisuuden kuulemisissa. Tilaisuuden sanoma kiteytyi vahvasti senaattori Richard Blumenthalin toteamukseen: “Yhtään tutkimusta ei ole parhaillaan käynnissä. Mitä tulee terveyteen ja turvallisuuteen, lennämme tavallaan silmät sidottuina.” Suomessa tilanne ei Nokia vuosien vaikenemisen jäljiltä vaikuta yhtään paremmalta, sillä STUK peukuttaa sokeasti tulevalle teknologialle. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun viranomainen asettuu puolustamaan firmojen voittoja kansalaisten turvallisuuden kustannuksella.     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

5g melko turhaa hypetystä, kuluttaja tarvitse moista, pitkään aikaan. Tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner kertoo, mitä hyötyä verkosta on tavalliselle kansalaiselle. > https://www.talouselama.fi/uutiset/professorin-mie...

Toimituksen poiminnat