Eero Kilpinen Fiat iustitia, pereat mundus.

Käykö koululaisten ilmastolakko vaalityöstä?

  • Kansainvälinen järjestö "tukemassa" nuorten tapahtumaa
    Kansainvälinen järjestö "tukemassa" nuorten tapahtumaa

Tulevalle perjantaille suunnitellaan koululaisten ilmastolakkoa. Ilmeisesti moni opiskelija yo-tutkintoa suorittavia lukuunottamatta voisi ottaa varaslähdön viikonloppuun hyvillä mielin. Aihe on joka tapauksessa kovin politisoitu. Puolesta ja vastaan on esitetty kommentteja. Miten sitten koululaiset itse omaan tulevaisuuteensa suhtautuvat? Missä menee hyvän maun raja? Onko aiheellista oppilaiden istua maantiedon tunnilla kuuntelemassa saarnaa ilmaston lämpenemisestä vai osoittaa mieltään luokan ulkopuolella kouluajalla samasta aiheesta?

Toisaalta on hyvä kysyä, miten muuten alaikäiset koululaiset voisivat toimia. Erilaiset kotimaiset ja ulkomaiset kansalaisjärjestöt, puolueet ja firmat voivat vahvistaa kohdedemografian ääniä, joskin oma hyvä ensin. Koululaiset voivat omilla toimillaan suosia eettisesti kestävää kulutusta ja vanhemmat voidaan neuvotella osallistumaan nuorten mielenterveyttä edistävään aktivismiin. Nuoret voivat myös kohdentaa voimansa joukkovoiman sijasta uuden nuorten etujärjestön luomiseen, vaikkakin kynnys on selvästi korkeampi, koska harva pystyy vapaaehtoisvoimin sitoutuneesti lobbaamaan yksityisiä ja julkisia johtajia. Luultavasti rahaa näin jalolle hankkeelle kyllä löytyisi. Sosiaalisessa mediassa politiikasta intoutuneet nuoret voivat nostaa omia suosikkipuheenaiheitaan ja ehdokkaitaan esille, vaikka he eivät olisi vielä tulevissa vaaleissa äänioikeutettuja.

Vaalien alla lähes kaikki ehdokkaat kuitenkin ovat valmiita lupaamaan maan ja taivaat potentiaalisille äänestäjille. Osa puolueista on selvästi arvosyistä nostanut ilmastokysymykseen seipään päähään ja saa sympaattiselta medialta kaiken mahdollisen tuen. En tiedä, millainen ilmasto maassamme on kolmenkymmenen vuoden kuluttua. Valistuneet tutkijat ja ennustajat voivat esittää menneen datan pohjalta kyllä arvioita, mutta sanoisin, että ilmaston ennustaminen on kenties kuitenkin lähempänä talouden ennustamista. Ilmi selvää on, että jos ilmasto noudattaa entisen kehityksen luonnonalaisuutta ja toistuvaa syklistä kaavaa, jossain vaiheessa trendi vaihtuu.

Olen tyytyväinen, että nuorison globaali tietoisuus kasvaa. Vaikuttaa myös hienolta kehitykseltä, että demokraattinen päätöksenteko kiinnostaa. Aiemmin poliittinen painopiste keskittyi suuren ikäluokkien mielistelyyn. Valitettavasti monelle poliitikolle nämä asiat säilyvät ainoastaan puheiden tasolla ja lapset on nostettu huomiota herättäväksi kulissiksi vaalinäyttämölle samalla tavalla kun hoitajien kohtuuton urakka herätti huolta kuorimitetussa vanhustenhoitojärjestelmässä. Kaikesta huolimatta valokeilan kohdistaminen yhteiskunnan varjokohtiin on edellytys vikojen korjaamiseksi.

Kuten mikä tahansa muukin väestönosa tai -ryhmä, jota vimmatusti lietsotaan tulevissa vaaleissa uurnille, tolkun äänestäjän on hyvä siis huomioida kohdennettu viesti ja suhteuttaa nämä aiempien lupauksien ja tekojen epäsuhtaan. Tämä prosessi voi olla liikaa vaadittu arjen politiikkaa välttelevältä äänestäjältä. Routa näyttää paikoin kuitenkin sulavan. Ehkä näissä vaaleissa koetaan orastavan yhteiskuntatietoisuuden potentiaali, kun moni nuori ilmoittaa äänestävänsä ensimmäistä kertaa. Koulutuksesta ei leikata -viesti muuntui taloudellisten välttämättömyyksien edessä joksikin aivan muuksi. Öljy-yhtiöt ovat myös kummasti vihertyneet kasvihuoneilmiön seurauksena. Kilpakosijoista ei ole pulaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Lapset ne vasta ymmärtävät ilmastonmuutoksen. (Sarkasmia). Mitä jos opiskelisivat ensin matematiikkaa, kieliä, historiaa yms. ja antaisimme heidän muodostaa mielipiteensä itse kun vanhenevat, eikä yrittää kopioida opettajien ajatusmaailmaa.

Suomalaisen koulujärjestelmän ei pitäisi matkia eri maiden typeryyksiä, vaan osoittaa muille esimerkkiä.

Toimituksen poiminnat