Eero Kilpinen Fiat iustitia, pereat mundus.

Muellerin raportti: Ei salaliittoa venäläisten kanssa

  • Golanin kukkuloiden tunnustaminen Israel osaksi heikentää kv-lakien noudattamista
    Golanin kukkuloiden tunnustaminen Israel osaksi heikentää kv-lakien noudattamista
  • Venäläistä sofistikoitunutta meemisodankäyntiä
    Venäläistä sofistikoitunutta meemisodankäyntiä
  • Oikeistokristityille Pompeon jumalallinen kaitselmus näyttäytyy siunauksena; maallikoille ääriajatteluna
    Oikeistokristityille Pompeon jumalallinen kaitselmus näyttäytyy siunauksena; maallikoille ääriajatteluna

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan lopputulos vapauttaa Donald Trumpin räikeimmistä salaliittoepäilyistä. Epäilyksen siemenet ovat vuosien myllerryksessä alkaneet itää ja jättäneet peruuttamattoman jäljen Yhdysvaltain presidentin instituutioon.

Oikeusministeri William Barr tekee lopulta päätöksen, kuinka paljon Muellerin tutkinnasta tulee julkiseksi. Trumpin viraltapanoon johtavista rikoksista ei syntynyt näyttöä. Yrityksen puuttetta ei todistettavasti ollut. Entiselle lobbarille ja kampanjapäällikkölle Paul Manafortille kolme vuotta vankeutta veronkierrosta. Myös entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn odottaa tuomiota ja kampanjaneuvonantaja George Papadopoulos istui lyhyen 14 päivän rangaistuksensa FBI:lle valehtelusta. Toinen kampanjaneuvonantaja Rick Gates teki sopimuksen syyttäjän kanssa todistaakseen Manafortia vastaan. Muille syytetyille Roger Stonelle ja Jerome Corsille voi tulla tuomio tutkinnan haittaamisesta ts. valehtelusta. Perjantaina 22.3. julkaistun tiedon mukaan Muellerin raportti ei tule sisältämään uusia syytteitä, joten Donald Trump Jr. välttänee ongelmat pahamaisen Trump-tornin Natalia Veselnitskaja tapaamisen tiimoilta.

Reilu vuosi sitten helmikuussa julkaistu syytekirjelmä tähdensi venäläisiin kohdistuvia syytöksiä, mutta viimeisin päivitys ei kykene lisäämään valtakuntaa ravistelevia syytteitä. On vaikea myös osoittaa, että venäläisperäisen 100000 dollarin some-mainoskampanjalla olisi ollut suurta merkitystä vaalien lopputulokseen.

Trumpin liennyttävän Putin-asenteen takana Yhdysvallat on järjestelmällisesti jatkanut venäläisten sanktioimista. Myös väitökset Trumpin pelaamisesta Putinin eduksi ovat olleet kovin tulkinnanvaraisia.

 

Tähtäimessä Wikileaks

Luultavaa on, että seuraava tutkimussuunta käsittelee tietovuotopalvelu Wikileaksin ja Julian Assangen asemaa. Tuomionsa eri Wikileaks-vuodosta istunut tietovuotaja Chelsea Manning vangittiin viime perjantaina, kun hän kieltäytyi todistamasta Wikileaksia vastaan. Stone ja Corsi todistuksineen nivoutuvat lähemmäs Wikileaksia, joskin kummatkin väitetysti olivat liioitelleet suhteensa Assangeen. Syyttäjä halusi osoittaa, että Wikileaks olisi tarjonnut venäläisten vuotamaa tietoa etukäteen Trumpin kampanjalle. Mitä ilmeisemmin tästä ei löytynyt näyttöä. Tuomioistuin on määrännyt Stonen sulkemaan suunsa. Marraskuussa 2018 Guardianin julkaisema Luke Hardingin fanifiktio kuvaili Paul Manafortin harhailleen Lontoon Ecuadorin lähetystöön hakemaan venäläisten tietoa suoraan Assangelta. Samaan tapaan kongressin julkisessa kuulustelussa osoittautui, ettei käännöksen kokenut Trumpin ex-asianajaja Michael Cohen oman todistuksensa mukaan koskaan mennyt Prahaan lahjomaan venäläisiä.

Koko tutkinnan toinen puoli on selvittää, kuinka ylipäätään kaikki sai alkunsa. Oppositiotutkimuksena alkunsa saaneet pahamaineiset Trump-kansiot. Kuka tai ketkä olivat ne laadituttaneet? Mitä ilmeisimmin tuotettiin lukuisia kansiota, jotka sisälsivät huhuja samoista varmentamattomista lähteistä. Seuraavaksi alustavaa selontekoa Muellerin vaalisekaantumistutkimuksen taustasta.

 

Kansiot 1,2,3…4?

New York Timesin mukaan Glenn Simpsonin perustama yksityinen tiedustelufirma Fusion GPS sai ensimmäisen toimeksiannon tutkia Trumpin taustoja konservatiiviverkkosivusto, The Washington Free Beacon’ilta, jonka rahoittajana toimi vauras Marco Rubion presidenttikampanjan tukija miljardööri Paul Singer. Tämä tutkintapyyntö lopetettiin toukokuussa 2016, kun Trumpin valinta republikaanien ehdokkaaksi näytti varmalta.

Kun Trump oli valittu republikaanien ehdokkaaksi, Hillary Clintonin presidenttikampanjan ja DNC:n edustama lakifirma Perkins Coie palkkasi Fusion GPS:n jatkamaan Trumpin taustan penkomista. Tässä vaiheessa Fusion GPS palkkasi entisen brittiagentin Christopher Steelen. Suurempi melu aiheutui enemmän siitä, että kampanja ja demokraattipuolue olivat piilottaneet toimeksiannon kulut viranomaisilta lakifirman konsultaatiokuluiksi.

Yksi versio Christopher Steelen kansiosta kulkeutui entisen republikaanisenaattori John McCainin kautta FBI:n johtaja James Comeylle. Toinen versio oli Clintoneille pitkään läheisen freelance-toimittaja Cody Shearerin laatima kyhäelmä, joka päätyi Clintonin neuvonantaja Sidney Blumenthalin haltuun. Steele väitetysti toimitti myös molemmat kansiot välikäsien kautta FBI:lle, joka käytti niitä FISA-vakoiluoikeuksien saavuttamiseksi vakoilutuomioistuimelta, mikä entisestään sekaannutti Trump-vastaisen valtionhallinnon ja tiedustelupalvelut koko sotkuun. Yksi merkittävä tekijä oli korkeassa virassa oikeusministeriössä työskennellyt Bruce Ohr, jonka puoliso Nellie Ohr työskenteli kansiota laativalle Fusion GPS:lle. Kansioiden väitetty kulku Steeleltä, Nellien puoliso Brucelle, jolta kansio välittyi heinäkuussa 2016 sen hetkiselle FBI:n varajohtaja Andrew McCabelle. Karkeasti kuvailtuna siis Clintonin kampanja syötti palturia Barack Obaman hallinnolle, joka ryhtyi vakoilemaan Trumpin kampanjaa vaalien tuloksen kyseenalaistamiseksi.

 

Kansainvälinen liittouma vaikuttamassa vaaleihin

Toisaalta on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että Venäjän sijaan Ukraina ja Israel ovat vahvasti sotkeutuneet vaalivaikuttamiseen. Iso-Britannia näyttelee suurta roolia Russiagate-saagassa. Lontoosta toimivan Orbis Intelligencen yksityisen tiedusteluyhtiön Christopher Steelen osuus voidaan lukea Britannian vaalivaikuttamiseksi, puhumattakaan brittitiedustelun suorittamasta Trumpin kampanjan vakoilusta ja kampanjaan soluttautumisesta. Guardianin nimettömien lähteiden mukaan brittitiedustelun GCHQ ryhtyi penkomaan Trumpin kytköksiä venäläisiin jo vuoden 2015 lopulla ja teki yhteistyötä valittujen maiden kuten Saksan, Viron, Puolan ja Australian kanssa.

Israelin hallituksen vaikutus Trumpin kampanjaan ja hallintoon on helppo todistaa. Suurin osa tästä vaikutuksesta kulminoituu Trumpin vävyn Jared Kushnerin toimiin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun välikappaleena. Israelin mahtipoliitikon ja Kushnereiden tuttavuus ulottuu pitkälle: Veronkierrosta ja todisteiden peukaloimisesta tuomittu kiinteistövälittäjämiljardööri, Jaredin isä, Charles Kushner on Netanjahun perheystävä.

Selkeimpiä myyrätöitä oli turvallisuusneuvonantaja kenraali Michael Flynnin johtaminen pulaan, kun Netanjahu pyysi Kushneria käskemään Flynnia ottamaan yhteyttä Venäjän YK-lähettiläs Sergei Kisljakiin, jotta Venäjä äänestäisi Israelin siirtokuntien tuomitsemista vastaan. Kaikki tämä tapahtui Obaman hallinnon selän takana, kun Obama oli päättänyt pidättäytyä äänestämästä ilmeisesti siitä syystä, että Israel oli järjestelmällisesti toiminut Yhdysvaltain kanssa sovittua siirtokuntasuunnitelmaa vastaan. Flynn myönsi valehdelleensa FBI:lle kontaktistaan venäläisten kanssa.

 

Venäjämieliset korvattiin Israelin tukijoilla

Trumpin ensimmäisen kauden kuluessa hallintoon on vakiintunut vahva neokonservatiivien joukko, joiden geopoliittinen strategia nojaa Israelin turvallisuuden ja aseman vahvistamiseksi Lähi-idässä. Obaman jäännökset kuten turvallisuusneuvoja H.R. McMaster hiillostettiin ulos. Ensimmäinen ulkoministeri Exxon-öljy-yhtiön aiempi johtaja Rex Tillerson sai lopulta väistyä tehtävistään. Uusi ja vanha geopoliittinen strategia sai jatkua Bush Jr.:n hengessä: Tuttujen pahan akselin vihollismaiden joukkoa maailmalla pyritään saartamaan kaikin keinoin. Hetkellisesti vihollisten listalta poistunut Pohjois-Korea saa varmasti tehdä paluun roistovaltioiden kuten Iran ja Venezuela seuraan, jos ulkoministeri Mike Pompeo ja turvallisuusneuvontaja John Bolton niin päättävät.

Israelin intressien soluttaminen Trumpin hallintoon oli Kusherin kenties suurin saavutus. Hän myös järjesti miehitetyillä Golanin kukkuloilla toimivan Genie Energy -öljy- ja kaasuyhtiön johtaja Ira Greensteinin Valkoisen talon siirtymäryhmään valitsemaan yhtiön politiikalla miellyttäviä jäseniä Trumpin hallintoon. Tämä nimitys oli selvässä eturistiriidassa maan politiikan kanssa Syyriassa. Viime kuukausien kehitys kulminoitui 21.3.2019 Trumpin kohahduttavaan mutta odotettuun twiittiin, jossa hän puolsi Golanin kukkuloiden kuulumista Israelille. Bloomberg lehden mukaan  Trumpin odotetaan tarjoavan tällä tavalla vetoapua Netanjahulle kosiskelemalla amerikanjuutalaisia huhtikuun alun Israelin parlamenttivaaleissa. Ilman muuta Trump laskee Netanjahun tarjoavan myös vastapalveluksen 2020 presidentinvaaleissa. Muistamme kuinka Obama aikoinaan vieraili Iso-Britanniassa tukemassa Remain-kampanjaa. Vaalivaikuttaminen on veteen piirretty viiva.

Eettisten ongelmien vyyhti ei ole lähiaikoina poistumassa Valkoisen talon hallinnosta. Yleisellä tasolla Yhdysvaltain kongressiedustajien kesken huolta on herättänyt Ivanka Trumpin ja Jared Kushnerin vapaa rooli Valkoisessa talossa. Korkea joskin häilyvä asema hallinnossa ja kattavat turvaluokitukset aiheuttavat myös päänvaivaa; sitä vastoin yhteiskunnan koko poliittisen luokan lävistävät kytkökset ovat nostaneet Kushnerin valtakunnan eliittiin. Jaredin huoleton Whatsapp-kommunikaatio ja Ivankan oman sähköpostin käyttö herättävät myös närkästystä, etenkin kun Hillarya hiostettiin yksityisen palvelimen käytöstä työasioissa. Kushnerin lähtölaskenta voi olla edessä, jos kunnianhimoinen Lähi-idän Israelin ja Palestiinan rauhansuunnitelma kariutuu.

 

Ukraina geopoliittisen myrskyn riepoteltavana

Toinen huomattava peluri Trumpin vastapuolella oli Ukraina. Oletettavasti ukrainalaisten tarkoitus oli tukea Clinton kampanjaa levittämällä huhuja sekä syyttämällä Manafortia korruptiosta. On hyvin epätodennäköistä, että jokin taho olisi hallitusti koordinoinut kaikki pyrkimyksiä, vaikka ilman muuta Clintonin säätiön suurin ulkomaalainen rahoittaja viime vuosina oli ukrainalainen oligarkki Viktor Pintšuk. Yhdysvaltain ulkoministeriön kautta syntyi vahva Ukraina-sidos 2014, kun sen hetkinen venäjämielinen presidentti Viktor Janukovits ajettiin maanpakoon väkivaltaiseksi äityneen Maidan-protestin seurauksena. Ulkoministeriön näkyvämpiä nimiä tällä hetkellä oli neokonservatiivi EU-lähettiläs Victoria Nuland. Toinen ulkoministeriölle töitä tekevä asianajaja Jonathan Winer tutustui samoihin aikoihin Steeleen ja toi hänet Nulandin vaikutuspiiriin. On huomattavaa, että Winer toimii mm. Bill Browderin asianajajana sekä Jukos-oligarkki Mihail Hodorkovskin lobbarina Washingtonissa. Putin-vastaisuuden keihäänkärki on havaittavasti syvällä Yhdysvaltain virkakoneistossa ja kytkeytyy 1990-luvun Venäjän avautuneen markkinatalouden ryöstöretkeen.

Amerikkalaismedia Politico on ansiokkaasti kirjoittanut Ukrainan vaalivaikuttamisprosessista. Demokraattipuolueen DNC:n työntekijä Alexandra Chalupa kertoi jakaneensa Ukrainan lähetystön kautta saamansa tiedot Clintonin kampanjalle. Ukrainan lähetystössä työskennellyt Andrii Telizhenko on vahvistanut tämän operaation ja yrittänyt tuoda sitä suuremmin julki. Telizhenko kertoi myös tietävänsä Steelen käyttämät lähteet. Chalupa kertoi myös oman Manafort-keskeisen tiedonhaun alkaneen vuonna 2015, mikä oli selvästi ennen kuin demokraattinen puolue syytti venäläisiä palvelintensa hakkeroinnista kesällä 2016, jolloin Guccifer 2.0 väitti vuotaneensa #DNCleaks-sähköpostiviestejä Wikileaksin kautta.

Tähän itsessään mielenkiintoiseen demokraattipuolueen vyyhtiin sotkeutuu mielenkiintoisia nimiä, jotka pyrkivät toimillaan edistämään venäläiskytkösten paljastus Amerikan viranomaisille. Etelä-Afrikassa syntynyt israelilaismies Yoni Ariel matkusti Washington DC:hin kertomaan A. Chalupalle ja tuomitulle pommittaja Brett Kimberlinille Venäjän toimista Trumpin kampanjassa. Tämän kolmikon viestintä kulki ulos Yahoo! Newsin Michael Isikoffin kautta. Isikoff kirjoitti yhdessä David Cornin kanssa kirjan The Russian Connection Trumpin kampanjan epäillyistä kytköksistä Venäjään. Venäjä-kohulla rahastanut Isikoff on joutunut jälkikäteen usein toppuuttelemaan lennokkaimpia median esittämiä tulkintoja.

Trumpin valinnan jälkeen Ukraina oli jäänyt pahaan ulkopoliittiseen paitsioon, koska kaikki sen pelimerkit oli käytetty Clinton tukemiseen. Vasta kautensa loppumetreillä maan presidentti Petro Porosenko on saamassa Trumpin henkilökohtaisen suosion puolelleen. Ukrainalaisten toiminta on vasta kuluvan vuoden aikana saanut suurempaa julkisuutta.

New York Timesin mukaan joulukuussa 2018 Kiovan tuomioistuin tuomitsi, että lakia oli rikottu ja maan korruptionvastaisen yksikön NABU:n johtaja Artem Sytnik oli syyllistynyt Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumiseen julkaisemalla arkaluontoista materiaalia Paul Manafortista. Ukrainan parlamentin jäsen ja toimittaja Serhiy Leshchenko joutui myös vastuuseen saman materiaalin levittämisestä. Hän kommentoi tuomioistuimen määräyksen olleen keino maan presidentti Porosenkolle parantaa suhteitaan Trumpin hallintoon. Mielenkiintoiseksi tilanteen teki myös se, että FBI on päätekijä NABU:n muodostamisessa 2014 Ukrainan vallankaappauksen jäljiltä. Toistaiseksi jää selvittämittä mikä oli FBI:n rooli NABU:n vaalisekaantumisessa. Foreign Policy lehden haastattelussa Leshchenko elättelee toiveita, että jonain päivänä Ukraina saa oman Robert Muellerin perkaamaan maan poliitikkojen korruptiota.  

 

Russiagate-laskeuma löi loven länsimaitten ideologiseen rintamaan

Loppujen lopuksi Venäjä-tutkinnan tiimoilta löytyy loputon vana jalanjälkiä joka ilmansuuntaan. Käsittelemättä tilan ja ajan vuoksi jäävät Yhdysvaltain valtiohallinnon, kuten ulkoministeriön ja tiedustelupalveluiden epäillyt eturistiriidat ja väärinkäytökset. Luottamus ei ole ainakaan parantunut. Uhkien paisuttelu tekee realistisen turvallisuusarvion laatimisesta liki mahdotonta. Uusi kylmä sota -narratiivi työllistää lähinnä sota- ja vakoiluteollisuutta ja pelkokonsultteja.

Britannia elää parhaillaan kohtalon hetkiään EU:n eroa jouduttavan Brexit-neuvottelufiaskon keskellä. Ukrainassa järjestetään presidentinvaalit 31. maaliskuuta, joissa istuvan presidentin uskotaan häviävän. Israelissa on myös tulossa huhtikuun alussa vaalit, joihin hallitseva pääministeri Netanjahu lähtee korruptiosyytösten keskellä tavoittelemaan äärioikeistolaista hallitusta. Yhdysvaltojen 2020 presidentinvaalien kampanjointi on myös pyörähtänyt käytiin lukuisten demokraattiehdokkaiden ilmoittautuessa vaalikilpailuun. Ulkopoliittiset sotkut näyttelevät monessa näistä tapahtumissa vain pientä osaa. Tavallisille ihmisille poliitikkojen juonittelut, ihmissuhdekoukerot ja kaikenlaiset poliittiset lehmänkaupat ovat kaukaisia asioita, joita tärkeämpiä ovat arvokysymykset sekä talouden suunta.  

Suomalaisten luottamus Yhdysvaltoihin on luultavimmin laskenut, mikä on tehnyt NATO-yhteistyön julkisesta syventämisestä kiusallista. Toistaiseksi Suomea ei ole tietojen mukaan luovutettu Venäjälle. Trumpilla ei taida valtuuksia olla moiseen, vaikka hän voi valituttaa Venezuelan presidentin ja antaa Syyrian territorioita Israelille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Briteillä on edelleen ’miehityksessä’ Falklandin saaret, Gibraltar ja Pohjois-Irlanti.

Israelilla on miehityksessä Golanin kukkulat ja Länsiranta,
Venäjällä Krimi.

USA on ’miehittänyt’ Väli-Amerikan maita, Irakin ja Afganistanin.

Kaikkien maiden miehityksiä ei katsota yhtä ’pahalla silmällä’ kansainvälisillä forumeilla. Kaksois-standardit jyllää...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Trumpin vastaisen kampanjan päätähtäin on ollut koko ajan Venäjä. Kampanja on vain osa suurta kokonaisuutta, johon kuuluu Venäjän sotilaallinen saarto, talouspakotteet ja informaatiosodankäynti.

Kaikki on seurausta Venäjän vahvistumisesta ja yhtenäistymisestä. Maata ei saatu hajotettua osiin Jeltsinin aikana. Venäjän asettama sisäinen punainen viiva oli Tshetsheniassa. Ulkoinen punainen viiva nähtiin Syyriassa. Venäjä voitti molemmat mittelöt.

Nyt nähtiin, että Trumpin syrjäyttämistä yrittänyt Muellerin raportti oli suutari. Se antaa nyt Trumpille etulyönnin toiselle virkakaudelle.

Toimituksen poiminnat